カリキュラム Curriculum 文学部(2017年度入学以降) ナンバリング Numbering HUMJG3025E
専攻 Major G30 JACS 担当教員 Instructor 岩田 クリスティーナ(IWATA-WEICKGENANNT Kristina)
開講期 Semester 春学期(Spring semester) 開講時間帯 Day & time 月(Mon):3限
コード番号 Code Number 0123231 教職 Teacher's License 教科   : 該当なし
入学年度 : 該当なし
科目名 Course title New Perspectives on Modern Japanese Literature
<3210 近代日本文学への新視点>
講義題目 Title
転用科目
コード(学部のみ)
Substitue for 該当なし 単位 Credit 2
コースツリー/種別 Subject type 講義 受講年次 Grade 文学部2年生以上
他学部   他学部3年生以上可 履修取り下げ制度 Course withdrawal 利用する

※『履修取り下げ届』を提出した場合は原則「Wもしくは欠席」となりますが、同届を提出しない場合は成績評価が行われ、合格基準に達しない場合は「F」となります。
学芸員資格 Curator's Qualification 該当なし
備考 Others 【授業開講形態(対面・遠隔の別)は以下のWEBページにまとめています。   URL:https://mado.adm.nagoya-u.ac.jp/hum_web ※履修登録後に授業形態に変更がある場合には、NUCTの授業サイトで案内しますので必ず確認してください。 ※授業での使用ツールや遠隔授業(オンデマンド型)の場合の教員への質問方法・学生同士の意見交換の方法等についてもNUCTの授業サイトで案内します。 】
  • カリキュラム
    Curriculum
    文学部(2017年度入学以降)
    ナンバリング
    Numbering
    HUMJG3025E
  • 専攻
    Major
    G30 JACS
    担当教員
    Instructor
    岩田 クリスティーナ(IWATA-WEICKGENANNT Kristina)
  • 開講期
    Semester
    春学期
    開講時間帯
    Day & time
    月(Mon):3限
  • コード番号
    Code Number
    0123231
    教職
    Teacher's License
    教科   : 該当なし
    入学年度 : 該当なし
  • 科目名
    Course title
    New Perspectives on Modern Japanese Literature
    <3210 近代日本文学への新視点>
    講義題目
    Title
  • 転用科目コード(学部のみ)
    Substitue for
    単位
    Credit
    2
  • コースツリー/種別
    Subject type
    講義
    受講年次
    Grade
    文学部2年生以上
  • 他学部
     
    他学部3年生以上可
    学芸員資格
    Curator's Qualification
    該当なし
    履修取り下げ制度
    Course withdrawal
    利用する

    ※『履修取り下げ届』を提出した場合は原則「Wもしくは欠席」となりますが、同届を提出しない場合は成績評価が行われ、合格基準に達しない場合は「F」となります。
  • 備考
    Others
    【授業開講形態(対面・遠隔の別)は以下のWEBページにまとめています。   URL:https://mado.adm.nagoya-u.ac.jp/hum_web ※履修登録後に授業形態に変更がある場合には、NUCTの授業サイトで案内しますので必ず確認してください。 ※授業での使用ツールや遠隔授業(オンデマンド型)の場合の教員への質問方法・学生同士の意見交換の方法等についてもNUCTの授業サイトで案内します。 】
履修条件・注意事項
Requirements for registration
The course is open to all third and fourth year undergraduate as well as graduate students. Second year students may be admitted on an individual basis (pls contact me).
NUPACE students with a background in literature are welcome to join.
授業の目的
Course purpose
This course explores the intersections of literature, food, history, and culture. Food is what makes up our bodies and a biological necessity, but at the same time it is imbued with cultural significance. As Terry Eagleton famously observed, food “is cusped between nature and culture” and “never just food… Food looks like an object but is actually a relationship.” We will discuss literary representations of food production, preparation, and consumption, and consider the ways in which these processes take on larger metaphorical meanings. What is the relationship between sensory perception and textual representation? How does the fictional representation of food—and the lack thereof—contribute to the shaping of gender, cultural, ethnic, regional and national identities? What is the social, political, and psychological situation of the hungry person? How does Japanese literature deal with eating disorders? We will explore both the pleasurable and the dark sides of (not) eating as represented in literature, and study how consumption can simultaneously be quotidian and extraordinary.
授業の内容・方法
Content
We will look at a wide range of literary representations of food as a means for exploring the dramatic political, social, and cultural changes that have taken place in Japan since the modernization period. The course is designed to help students acquire an understanding of food history/ food fiction as an interdisciplinary approach to studying Japanese culture, and as a framework for analyzing key aspects of Japanese modern literature.
教科書・テキスト
Textbooks
No textbook is required for this course. All readings will be made available electronically.
参考書
References
Recommended background readings available at NU libraries:
 Eric C. Rath, Stephanie Assmann, eds. Japanese Foodways Past & Present. Urbana, Chicago, Springfield: U of Illinois, 2010.
 Aoyama Tomoko. Reading Food in Modern Japanese Literature. Honolulu: U of Hawaii Press, 2008.
 Gitte M. Hansen. Femininity, Self-harm and Eating Disorders in Japan: Navigating contradiction in narrative and visual culture. Routledge, 2015.
受講生の自宅学習
Preparation and review
Substantial weekly reading assignments
Preparation for presentation/discussion leadership
成績評価の方法と基準
Evaluation
40% participation in class discussions
30% discussion leadership
40% final paper
Subject to change depending on class size and teaching format (remote/in-class).
To pass, students must earn 60 points in total.
連絡方法
Contact information
Email me at kristina.iwata(at)nagoya-u.jp

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